2010/09/09

Kek Dandut Kek Batik

Hai semua, Raya nie Alflowsous terpaksa raya di perantauan di Bumi Terengganu nie... yang mana bumi Alflowsous study,.. ha~... sedih gak lah... ~
Tapi raya nie Alflowsous sempat gak lah buat kuih raya ...
Alflowsous buat kek Dandut,..
1/2 (125g) mantega  Farm Cow
5 biji telur grade B
1 tin susu pekat (tapi Alflowsous guna susu dairi champ)
1/2 susu tepung
1/2 horlicks
1 tin seri kaya yang kecil tau...
dan perwana (Alflowsous bubuh warna kuning coz warna tu je dekat rumah jimat kos konon)

cara-cara
1. first, Alflowsous campur mantega dengan telur. (telur tu letak satu-satu, supaya ia senang nak sebati.)
2. lepas sebati Alflowsous masukan susu pekat dan kacau ia sebati.
3. lepas tu, masukan susu tepung, horlicks, dan seri kaya dan kacau ia sebati. (digalakan masuk satu per satu).
4. Alflowsous masukan perwarna bagi nampak meriah.
5. Lepas tu kukuskan di atas dapur dan selalu tengok untuk elakan air kukusan kekeringan..
Kek dandut


Kek dandut


Lepas tu Alflowsous buat gak kek batik

1 tin susu
1/3 (84g) mantega Farm Cow *utk daet konon
3 sudu tepung susu campur dengan air supaya namapak macam air susu
  (**susu tepung boleh je ganti dengan susu segar)
1/2 Milo paket yang kecil
1/2 paket biskut marie (ikut hatilah nak letak setakat mana)

cara-cara
1. masuk semua bahan di dalam kuali tanpa api.(digalakan cairkan mantega dahulu)
2. on api dengan guna sederhana api, kacau bahan tadi tanpa henti untuk elak kan kuali hangus..

3. sebelum bahan tadi hampir pekat, masuk biskut marie dan gaul hingga pekat.
4. masukkan dalam loyang atau container dan bekukan atau sejukkan sebelum makan.

 kek batik




















Kek batik

0 comments:

Post a Comment