2016/03/22

Terbanglah Bersama Malindo Air

Malindo Air merupakan sebuah agensi pernebangan yang baharu di Malaysia. Ia telah di tubuhkan pada tahun 2013 dan kini mereka telah membuat satu promosi untuk menyambut ulang tahun yang ke-3 (pada tahun 2016) yang mana mereka memberikan harga discount sebanyak 10% untuk jumlah pembelian. semasa pembayaran jangan lupa memasukkan kod "HAPPY3". Dibawah ini merupakan toturial bagaimana membeli tiket Malindo Air dengan bijak seperti cogan (trade Mark) 'Smarter Way To Travel'.

Pesanan: Sebelum kita ingin menempah tiket melalui Malindo Air ini, kita perlu sediakan Kad Kredit, Maybank2u dan Cimbclicks. Selain  dari pada ini, tak boleh membeli tiket Malindo Air kecuali Kad Debit bank yang terpilih membolehkan kita membeli barang atas talian. Cuma bahagian nama di atas kad hanya letak 4 digit no. card yang terawal sahaja.

Untuk membeli tiket Malindo Air sila pergi laman sesawang http://www.malindoair.com/ . Gambar seperti di bawah akan muncul. 


Untuk makluman semua, kini Malindo Air berada di KLIA bukannya di KLIA 2 hal ini berkuatkuasa pada 15 Mac 2016. 
 Untuk memula tempahan tiket, kita harus tentukan di mana arah kita ingin pergi. Kalau hanya menempah untuk satu hala sahaja, jangan lupa klik bahagian one way. Kalau dua hala, hanya teruskan bahagian pemilihan dari mana nak ke mana. Departure maksudnya tempat kita sekarang.
Manakala Arrival merupakan destinasi kita ingin pergi. 


Selepas itu, pilih tarikh yang dikehendaki dan berapa orang yang ingin pergi termasuk baby kecil dan tekan butang "SEARCH FLIGHT".

Paparan seperti dibawah akan keluar. selepas itu kita pilih harga yang kita pilih. Malindor Air menawarkan 4 jenis harga iaitu, Economy Promo, Economy Flexi, Business Promo dan Business Flexi. Mesti ramai ingin tahu apa bezanya Promo tiket kita boleh tukar tarikh tetapi dikenakan denda dan bayar berapa harga yang terkurang daripada harga tiket kita terdahulu, tetapi kalau Flexi kita tidak kena denda jikalau tukar tarikh cuma hanya membayar berapa yang terkurang dari harga kita tempah.
Selepas kita memilih harga di kehendaki kita harus tengok bahagian "BOOKING SUMMARY", Untuk yang contoh ini untuk 3 orang termasuk seorang bayi.
Bahagian "Booking Summary" kita boleh melihat berapa harga tiket, fee dan tax , tetapi kita selalu kita lupa bahagian insurance. Untuk ingin penjimatan semasa tempahan tiket kita, jangan lupa ubah butang 'No, Thank You' di bahagian Travel Insurance. Travel Insurance adalah pilihan kita sendiri, jikalau kita ingin perjalanan penerbangan kita selamat kita boleh membeli insurance ini, tetapi jikalau ingin perjimatan kita boleh tidak memilihnya. Jikalau saya, saya tidak akan memilihnya. :). Selepas tersebut jangan lupa tekan butang 'Continue' yang kotak warna merah.

 Selepas itu, kita harus mengisi bahagian 'Main Passenger" yang itu orang yang akan mengunakan penerbangan ini. Selepas mengisi semua nama penumbang, tekan butang untuk 'Continue'.

 Jikalau ingin memilih extra baggage, tetapi terlalu mahal dan tidak berbaloi. Jangan kita risau Malindo Air akan memberi baggage untuk di letak dalam kargo secara percuma. Paling rendah sebanyak 15kg hingga 30kg untuk penerbangan domestik. Percuma ini bergantung pada pihak Malindo Air. Untuk tempahan ini, untuk dewasa- 30KG, mana bayi - 10KG. Bagi menentukan Baggage yang percuma ini di dalam 'Itinerary Details' yang akan di emailkan.

Untuk Seat ini, jikalau kita pilih sekarang akan dikenakan bayaran tetapi kalau semasa check-in tiada kenakan bayaran. 
Kalau bahagian ini, saya akan  tekan 'Continue' sahaja tanpa memilih apa-apa.

Jika kita mempunya PromoCode, jangan lupa key-in bahagian PromoCode. Seperti Code yang saya guna 'HAPPY3" tetapi hanya sah sehingga 24mac2016 sahaja.

Selepas tersebut pilih cara pembayaran.

Nota:
1. Sebelum tekan butang 'Countinue' kita hendak lah check bahagian Summary Payment sebelah kanan sekali adakah pembayaran sama dengan apa yang kita tengok pada awal kita tengok tadi.
2. untuk penjimatan rm2.00, kita untick di bahagian SMS Itinerary.
3. Jangan lupa isikan di ruang Billing Details, untuk menerima Itinerary dalam email dan harus di ingat email haruslah betul.
4. Tekan Tick di bahagian kotak 'Rules and Regulations'.
 


Selepas semua yang dikenaki adalah betul, tekan butang 'Continue' dan laman ini akan proses pembayaran yang kita pilih.

Contoh: kalau pilih Maybank2u cara pembayaran, ia akan pergi tunjuk page maybank2u.

Setelah selesai pembayaran yang akan memberitahu seperti di bawah ini.


Selamat Melancong...

 Malindo Air - Smarter Way To Travel

Untuk maklumat Lanjut Boleh hubungi:
Customer Care Centre: +603-78415388
Operating hours: 7am-11pm (GMT+8) Monday to Sunday
Email: customer_care@malindoair.com or info@malindoair.com

0 comments:

Post a Comment